Hoe een erkende Borstkliniek het verschil maakt
De mensen achter de Borstkliniek van het UZ Brussel in de kijker.

Medisch oncoloog dr. Christel Fontaine

Medisch coördinator van de Borstkliniek prof. dr. Marian Vanhoeij

Verantwoordelijke senoradiologie dr. Ann Schiettecatte

Verpleegkundig coördinator en borstverpleegkundige Annick Luppens

Totaalzorg

De diagnose van borstkanker is een erg ingrijpende gebeurtenis in het leven van zowel de patiënt als de naasten omwille van het potentieel levensbedreigende karakter van de ziekte en de vaak zware behandelingen. Ook na de behandeling worden de patiënten van nabij opgevolgd. Ze komen regelmatig op controle en ook de psychologische begeleiding kan nog een hele tijd verder lopen. Een kankerbehandeling zet het leven even on hold. Patiënten zijn vaak nog intens moe en voelen zich erg onzeker over de toekomst. Het is niet evident om daarna de draad weer op te nemen in het gezin, op het werk, enz.

De totaalzorg in de Borstkliniek, de flexibiliteit, de persoonlijke aanpak en de multidisciplinaire expertise maken dan ook een enorm verschil uit in de behandeling van Safia en de vele andere patiënten.

Multidisciplinaire samenwerking

Een goede samenwerking tussen de verschillende disciplines is belangrijk om bijvoorbeeld een vlotte en snelle diagnose te kunnen stellen. Psychologe Ineke Van Mulders: “Patiënten waarderen het enorm dat de termijn van onzekerheid en bang afwachten van de resultaten van onderzoeken zo kort mogelijk wordt gehouden.”

Dankzij de uitbouw van de mammografie op de dienst Radiologie kan de Borstkliniek samenwerken met een centrum voor borstdiagnostiek dat een Europees referentiecentrum is, ook op het vlak van wetenschappelijk onderzoek.

Radioloog Dr. Ann Schiettecatte: “Iedereen kent elkaar en dat zorgt voor een snelle en hoogstaande zorgverlening. Bovendien werken we met vier radiologen die alleen maar mammografieën doen. Zo bouwen we expertise op en kunnen we steeds bij elkaar afstemmen. Als het nodig zou zijn, zou ik niet twijfelen om me hier zelf te laten behandelen.”

Voor 1 op 10 patiënten met een borstaandoening is de diagnose kwaadaardig. Omdat het begrip oncologie voor sommigen een drempel vormt, is de Borstkliniek niet volledig geïntegreerd in het Oncologisch centrum van het UZ Brussel. In de dagelijkse praktijk wordt er echter veel en goed samengewerkt met de collega’s artsen, verpleegkundigen en psychologen van Oncologie en Radiotherapie. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de diensten Medische Genetica en Brussels IVF.

Voor Safia was het ook belangrijk dat ze terecht kon bij een kinesist. Ze gaf haar heel wat uitleg over de okselklieruitruiming (= het verwijderen van de lymfeklieren uit de oksel) die ze onderging. De kinesist toonde haar ook schouderoefeningen en gaf haar tips om de bewegelijkheid van haar arm terug te oefenen.

Wie kan terecht
in de Borstkliniek?

Wie ongerust is over een borstprobleem, kan zelf contact opnemen of doorverwezen worden door de huisarts, gynaecoloog of andere geneesheer-specialist.

Het kan ook zijn dat patiënten in een ander ziekenhuis een echo of mammografie ondergingen. In dat geval is het belangrijk om alle informatie over de voorgaande onderzoeken mee te nemen.

Ook patiënten bij wie iets wordt ontdekt tijdens de gratis screening van 50-69-jarigen of wanneer ze zich op eigen initiatief laten controleren – bv. omdat ze genetisch of familiaal belast zijn – komen na een afspraak op de dienst Senoradiologie in de Borstkliniek terecht.

Een afspraak maken, kan telefonisch op 02 477 60 15 of via e-mail op afspraak_borstkliniek@uzbrussel.be.

De vier borstverpleegkundigen begeleiden de patiënten en naasten doorheen het ganse behandelingstraject. Ze vangen deze patiënten op en garanderen een vlotte werking door veel voorbereidend werk te doen om de consultaties zo vlot mogelijk te laten verlopen. Ook het wekelijks voorbereiden van de MOC is belangrijk. Ze zijn hét aanspreekpunt voor patiënten, artsen en andere disciplines, gedurende de hele behandeling.

Verpleegkundig coördinator (en borstverpleegkundige) Annick Luppens: "We zorgen ervoor dat de borstkliniek toegankelijk en laagdrempelig is. We zijn bovendien flexibel om patiënten op te vangen die dringende zorg nodig hebben. We geven raad en informatie op administratief, medisch en psychologisch vlak. We kunnen hiervoor steeds terugvallen op onze artsen, psycholoog, sociaal verpleegkundige of andere hulpverleners.”

Psychologe Ineke Van Mulders: “De borstverpleegkundigen zijn inderdaad spilfiguren binnen de werking van de Borstkliniek. Patiënten kunnen steeds met hun vragen bij hen terecht via mail, telefonisch of ter plaatse. Dat zorgt voor veel vertrouwen en gemoedsrust.”

Wat doen die borstverpleegkundigen?

Behandeling op maat

In de loop van de jaren is de behandeling van borstkanker door nieuwe inzichten en ontdekkingen complexer geworden. Vroeger werd voor borstkanker altijd eerst geopereerd. Vandaag is de behandelwijze meer op maat van de patiënt. Maar de behandelingskeuze is niet altijd gemakkelijk. De patiënten van de Borstkliniek krijgen daarom uitgebreid informatie over de verschillende behandelingsopties en hun belangrijkste voor- en nadelen. Zo kunnen ze met kennis van zaken meebeslissen, uiteraard als ze dat willen. Ook over de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen van een psycholoog doorheen het hele behandeltraject krijgen ze meer informatie. De begeleiding kan gaan van een eenmalige crisisopvang na bijvoorbeeld een slechtnieuwsgesprek tot een begeleidingsproces van maanden en soms jaren. Elk traject is anders.

Psychologe Ineke Van Mulders: “De manier waarop iemand kanker beleeft en ermee omgaat, is zeer persoonlijk. Er is niet zoiets als dé goede manier. Psychologische begeleiding biedt dan ook geen pasklare antwoorden. Het gaat meer over het creëren van een rustige en veilige ruimte waarin moeilijke emoties, gedachten en onzekerheden kunnen worden geuit en helpende manieren van coping worden aangereikt.”

Ook voor Safia was het belangrijk dat het borstkliniekteam rekening hield met haar persoonlijke situatie, haar angsten en twijfels. Ze kreeg uitgebreid alle informatie en kon zelf meebeslissen om eerst de chemotherapie op te starten en pas daarna de operatie te laten uitvoeren.

Prof. dr. Marian Vanhoeij: “Als medisch coördinator van de Borstkliniek is het mijn taak te zorgen dat we de patiënten op een correcte manier opvangen. Dat we hen warm onthalen en begeleiden. En ik vind het belangrijk dat alle teamleden op de hoogte zijn van de recentste ontwikkelingen in het vakgebied.”

Kliniekhoofd Heelkunde en medisch coördinator van de Borstkliniek prof. dr. Marian Vanhoeij: “Onze agenda staat 13 maanden open. Dat betekent dat mensen al meer dan een jaar verder kunnen plannen. En door onze flexibiliteit hebben we geen wachtlijsten. Bij elke aanvraag bekijken we hoe we zo snel mogelijk de patiënt kunnen helpen. Door een gaatje in de agenda bij de dokter te vinden (of te maken) of door eerst langs de borstverpleegkundige te gaan.”

Verantwoordelijke senoradiologie dr. Ann Schiettecatte: “We werken inderdaad ver vooruit, dus een afspraak voor een niet-dringende controle wordt soms pas enkele maanden later ingepland. Maar onze dienst is flexibel. Mijn boodschap aan verwijzers is dus niet te aarzelen patiënten door te sturen als er een dringend onderzoek nodig is. We doen er alles aan om hen zo snel mogelijk verder te helpen!”

We vroegen aan enkele zorgverleners die betrokken zijn bij de Borstkliniek van het UZ Brussel hoe ze te werk gaan.

Medisch oncoloog dr. Christel Fontaine: “Uit onderzoek weten we dat voor alle tumortypes de overlevingskans groter is in centra met een groot aantal patiënten. De kwaliteit van zorg hangt af van de ervaring en knowhow van het personeel en dat is groter in grotere centra omdat ze er meer kankerdiagnoses vaststellen en behandelen.”

Maar er zijn uiteraard nog redenen waarom een behandeling in een erkende Borstkliniek betere overlevingskansen geeft. Zo worden patiënten er heel snel opgevangen en dat is in zo een emotioneel beladen situatie natuurlijk zeer belangrijk. Een erkende Borstkliniek beschikt ook over de modernste apparatuur en ze werken er intens multidisciplinair samen. Er is een centrale coördinatie waardoor de onderzoeken tijdig kunnen plaatsvinden. Dat geldt trouwens ook voor de niet-oncologische afspraken zoals bij de Oncofertiliteit, een onderdeel van het Brussels IVF, het centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel. Bij een kankerdiagnose is een snelle afspraak in het geval van een eventuele kinderwens uiteraard belangrijk.

A

V

De overlevingskansen van patiënten zoals Safia zijn veel groter in een erkende Borstkliniek zoals het UZ Brussel dan in een niet-erkend centrum. Dat bleek recent uit een grote studie van het Federaal Kenniscentrum voor Volksgezondheid (KCE), dat meer dan 46.000 patiënten opvolgde. De onderzoekers stelden vast dat patiënten die een diagnose van borstkanker kregen, 30 procent meer kans hadden om binnen de vijf jaar na de diagnose te sterven aan borstkanker als ze zich lieten behandelen in een niet-erkend centrum voor borstkanker.

Dit in vergelijking met vrouwen die zich lieten behandelen in een borstkliniek die wél erkend is.


De Borstkliniek in cijfers

  • 220 nieuwe kankerdiagnoses/jaar

  • 290 heelkundige ingrepen/jaar

  • 4000 patiënten/jaar op consultatie

Psychologe Ineke van Mulders

Dat laatste gebeurt tijdens een MOC (Multidisciplinair Oncologisch Consult). Het doel van de MOC is een goed overleg tussen de verschillende disciplines mogelijk maken, tot een optimale diagnose komen en een behandelplan opstellen. Het is na dat overlegmoment dat bijvoorbeeld Safia het voorstel kreeg om eerst chemotherapie op te starten en pas daarna de tumor operatief te laten verwijderen.

Het MOC is ook de plaats waar de zorgverleners elkaar informeren over de studies waaraan ze meewerken of over de verschillende behandelmogelijkheden die er bestaan.

Medisch oncoloog dr. Christel Fontaine: “De kracht van ons multidisciplinair werken is ook dat we terugblikken op de zorg die we gaven en er – als dat nodig is – lessen uit trekken. En net dat komt de kwaliteit van zorg voor de patiënt ten goede.”

Welke zorgverleners zijn aanwezig op een MOC? Elke specialiteit die betrokken is bij de zorg rond de patiënt. In het geval van Safia was dat de medisch oncoloog, de radioloog, de radiotherapeut, de borstverpleegkundige, de psycholoog, de anatomopatholoog en de borstchirurg.

Na de MOC komt de patiënt terug op consultatie. Safia kwam toen meer te weten over het stadium van haar ziekte. Het team bekeek samen met haar de beste medische optie (met andere woorden het voorstel van behandeling), de voor- en nadelen, en ging na of ze hiermee akkoord kon gaan. De patiënten leren kennen en inschatten is in het ganse traject belangrijk. De borstverpleegkundigen spelen daar een cruciale rol in, al vanaf het eerste contact. Zo werkt er in de Borstkliniek geen secretariaatsmedewerker aan het onthaal, maar een borstverpleegkundige.

Prof. dr. Marian Vanhoeij: “De multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners met veel ervaring en expertise is bepalend voor de goede zorg die we geven. Maar het fantastische werk van de borstverpleegkundigen speelt zeker ook een rol.”

Safia, een 48-jarige vrouw, voelt tijdens het douchen een knobbeltje in haar borst. Ze maakt onmiddellijk een afspraak met haar huisarts die haar doorverwijst naar de Borstkliniek van het UZ Brussel. 

De borstverpleegkundige die ze aan de lijn krijgt, gaat op zoek naar een manier om Safia snel in te plannen voor een afspraak. Na enkele onderzoeken krijgt ze een kleine week later de diagnose borstkanker. Het team van de Borstkliniek weet hoe ingrijpend het nieuws is. Ze nemen de tijd haar goed te informeren over de behandeling en de mogelijke gevolgen. Ze beantwoorden al haar vragen en ondersteunen haar bij het maken van een weloverwogen keuze over haar behandeling. Het behandelplan dat ze voorstellen, werd besproken tijdens het MOC (Multidisciplinair Oncologisch Consult) en afgestemd op haar persoonlijke situatie.

Safia krijgt 6 maanden chemotherapie en ondergaat daarna een operatie om de tumor te verwijderen. Nadien volgen nog bestralingen om eventuele resterende kankercellen te vernietigen. Gedurende de hele behandeling volgen de borstverpleegkundigen en psychologe van de Borstkliniek haar van nabij op.

Wanneer is een Borstkliniek erkend?

  • het aantal specialisten en de samenstelling van dat gespecialiseerde team;

  • het aantal kankerdiagnoses die ze moeten vaststellen en behandelen;

  • de begeleiding door een psycholoog met expertise in borstpathologie;

  • het aanbieden van een revalidatieprogramma, zodat de patiënten tijdens en na de behandeling optimaal begeleid kunnen worden;

  • de samenwerking met een patiëntenvereniging.

Om een erkenning te krijgen van de overheid, moet de afdeling voldoen aan een aantal kwaliteitsnormen die onder andere betrekking hebben op:

De mensen achter de Borstkliniek van het UZ Brussel in de kijker.
Hoe een erkende Borstkliniek het verschil maakt

Wie kan terecht
in de Borstkliniek?

  • het aantal specialisten en de samenstelling van dat gespecialiseerde team;

  • het aantal kankerdiagnoses die ze moeten vaststellen en behandelen;

  • de begeleiding door een psycholoog met expertise in borstpathologie;

  • het aanbieden van een revalidatieprogramma, zodat de patiënten tijdens en na de behandeling optimaal begeleid kunnen worden;

  • de samenwerking met een patiëntenvereniging.

Wanneer is een Borstkliniek erkend?

Om een erkenning te krijgen van de overheid, moet de afdeling voldoen aan een aantal kwaliteitsnormen die onder andere betrekking hebben op:

Wie ongerust is over een borstprobleem, kan zelf contact opnemen of doorverwezen worden door de huisarts, gynaecoloog of andere geneesheer-specialist.

Het kan ook zijn dat patiënten in een ander ziekenhuis een echo of mammografie ondergingen. In dat geval is het belangrijk om alle informatie over de voorgaande onderzoeken mee te nemen.

Ook patiënten bij wie iets wordt ontdekt tijdens de gratis screening van 50-69-jarigen of wanneer ze zich op eigen initiatief laten controleren – bv. omdat ze genetisch of familiaal belast zijn – komen na een afspraak op de dienst Senoradiologie in de Borstkliniek terecht.

Een afspraak maken, kan telefonisch op 02 477 60 15 of via e-mail op afspraak_borstkliniek@uzbrussel.be.

Dat laatste gebeurt tijdens een MOC (Multidisciplinair Oncologisch Consult). Het doel van de MOC is een goed overleg tussen de verschillende disciplines mogelijk maken, tot een optimale diagnose komen en een behandelplan opstellen. Het is na dat overlegmoment dat bijvoorbeeld Safia het voorstel kreeg om eerst chemotherapie op te starten en pas daarna de tumor operatief te laten verwijderen.

Het MOC is ook de plaats waar de zorgverleners elkaar informeren over de studies waaraan ze meewerken of over de verschillende behandelmogelijkheden die er bestaan.

Medisch oncoloog dr. Christel Fontaine: “De kracht van ons multidisciplinair werken is ook dat we terugblikken op de zorg die we gaven en er – als dat nodig is – lessen uit trekken. En net dat komt de kwaliteit van zorg voor de patiënt ten goede.”

Welke zorgverleners zijn aanwezig op een MOC? Elke specialiteit die betrokken is bij de zorg rond de patiënt. In het geval van Safia was dat de medisch oncoloog, de radioloog, de radiotherapeut, de borstverpleegkundige, de psycholoog, de anatomopatholoog en de borstchirurg.

Na de MOC komt de patiënt terug op consultatie. Safia kwam toen meer te weten over het stadium van haar ziekte. Het team bekeek samen met haar de beste medische optie (met andere woorden het voorstel van behandeling), de voor- en nadelen, en ging na of ze hiermee akkoord kon gaan. De patiënten leren kennen en inschatten is in het ganse traject belangrijk. De borstverpleegkundigen spelen daar een cruciale rol in, al vanaf het eerste contact. Zo werkt er in de Borstkliniek geen secretariaatsmedewerker aan het onthaal, maar een borstverpleegkundige.

Prof. dr. Marian Vanhoeij: “De multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners met veel ervaring en expertise is bepalend voor de goede zorg die we geven. Maar het fantastische werk van de borstverpleegkundigen speelt zeker ook een rol.”

Behandeling op maat

In de loop van de jaren is de behandeling van borstkanker door nieuwe inzichten en ontdekkingen complexer geworden. Vroeger werd voor borstkanker altijd eerst geopereerd. Vandaag is de behandelwijze meer op maat van de patiënt. Maar de behandelingskeuze is niet altijd gemakkelijk. De patiënten van de Borstkliniek krijgen daarom uitgebreid informatie over de verschillende behandelingsopties en hun belangrijkste voor- en nadelen. Zo kunnen ze met kennis van zaken meebeslissen, uiteraard als ze dat willen. Ook over de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen van een psycholoog doorheen het hele behandeltraject krijgen ze meer informatie. De begeleiding kan gaan van een eenmalige crisisopvang na bijvoorbeeld een slechtnieuwsgesprek tot een begeleidingsproces van maanden en soms jaren. Elk traject is anders.

Psychologe Ineke Van Mulders: “De manier waarop iemand kanker beleeft en ermee omgaat, is zeer persoonlijk. Er is niet zoiets als dé goede manier. Psychologische begeleiding biedt dan ook geen pasklare antwoorden. Het gaat meer over het creëren van een rustige en veilige ruimte waarin moeilijke emoties, gedachten en onzekerheden kunnen worden geuit en helpende manieren van coping worden aangereikt.”

Ook voor Safia was het belangrijk dat het borstkliniekteam rekening hield met haar persoonlijke situatie, haar angsten en twijfels. Ze kreeg uitgebreid alle informatie en kon zelf meebeslissen om eerst de chemotherapie op te starten en pas daarna de operatie te laten uitvoeren.

Prof. dr. Marian Vanhoeij: “Als medisch coördinator van de Borstkliniek is het mijn taak te zorgen dat we de patiënten op een correcte manier opvangen. Dat we hen warm onthalen en begeleiden. En ik vind het belangrijk dat alle teamleden op de hoogte zijn van de recentste ontwikkelingen in het vakgebied.”

We vroegen aan enkele zorgverleners die betrokken zijn bij de Borstkliniek van het UZ Brussel hoe ze te werk gaan.

Medisch oncoloog dr. Christel Fontaine: “Uit onderzoek weten we dat voor alle tumortypes de overlevingskans groter is in centra met een groot aantal patiënten. De kwaliteit van zorg hangt af van de ervaring en knowhow van het personeel en dat is groter in grotere centra omdat ze er meer kankerdiagnoses vaststellen en behandelen.”

Maar er zijn uiteraard nog redenen waarom een behandeling in een erkende Borstkliniek betere overlevingskansen geeft. Zo worden patiënten er heel snel opgevangen en dat is in zo een emotioneel beladen situatie natuurlijk zeer belangrijk. Een erkende Borstkliniek beschikt ook over de modernste apparatuur en ze werken er intens multidisciplinair samen. Er is een centrale coördinatie waardoor de onderzoeken tijdig kunnen plaatsvinden. Dat geldt trouwens ook voor de niet-oncologische afspraken zoals bij de Oncofertiliteit, een onderdeel van het Brussels IVF, het centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel. Bij een kankerdiagnose is een snelle afspraak in het geval van een eventuele kinderwens uiteraard belangrijk.

Kliniekhoofd Heelkunde en medisch coördinator van de Borstkliniek prof. dr. Marian Vanhoeij: “Onze agenda staat 13 maanden open. Dat betekent dat mensen al meer dan een jaar verder kunnen plannen. En door onze flexibiliteit hebben we geen wachtlijsten. Bij elke aanvraag bekijken we hoe we zo snel mogelijk de patiënt kunnen helpen. Door een gaatje in de agenda bij de dokter te vinden (of te maken) of door eerst langs de borstverpleegkundige te gaan.”

Verantwoordelijke senoradiologie dr. Ann Schiettecatte: “We werken inderdaad ver vooruit, dus een afspraak voor een niet-dringende controle wordt soms pas enkele maanden later ingepland. Maar onze dienst is flexibel. Mijn boodschap aan verwijzers is dus niet te aarzelen patiënten door te sturen als er een dringend onderzoek nodig is. We doen er alles aan om hen zo snel mogelijk verder te helpen!”

De overlevingskansen van patiënten zoals Safia zijn veel groter in een erkende Borstkliniek zoals het UZ Brussel dan in een niet-erkend centrum. Dat bleek recent uit een grote studie van het Federaal Kenniscentrum voor Volksgezondheid (KCE), dat meer dan 46.000 patiënten opvolgde. De onderzoekers stelden vast dat patiënten die een diagnose van borstkanker kregen, 30 procent meer kans hadden om binnen de vijf jaar na de diagnose te sterven aan borstkanker als ze zich lieten behandelen in een niet-erkend centrum voor borstkanker.

Dit in vergelijking met vrouwen die zich lieten behandelen in een borstkliniek die wél erkend is.


  • 220 nieuwe kankerdiagnoses/jaar

  • 290 heelkundige ingrepen/jaar

  • 4000 patiënten/jaar op consultatie

De Borstkliniek in cijfers

De vier borstverpleegkundigen begeleiden de patiënten en naasten doorheen het ganse behandelingstraject. Ze vangen deze patiënten op en garanderen een vlotte werking door veel voorbereidend werk te doen om de consultaties zo vlot mogelijk te laten verlopen. Ook het wekelijks voorbereiden van de MOC is belangrijk. Ze zijn hét aanspreekpunt voor patiënten, artsen en andere disciplines, gedurende de hele behandeling.

Verpleegkundig coördinator (en borstverpleegkundige) Annick Luppens: "We zorgen ervoor dat de borstkliniek toegankelijk en laagdrempelig is. We zijn bovendien flexibel om patiënten op te vangen die dringende zorg nodig hebben. We geven raad en informatie op administratief, medisch en psychologisch vlak. We kunnen hiervoor steeds terugvallen op onze artsen, psycholoog, sociaal verpleegkundige of andere hulpverleners.”

Psychologe Ineke Van Mulders: “De borstverpleegkundigen zijn inderdaad spilfiguren binnen de werking van de Borstkliniek. Patiënten kunnen steeds met hun vragen bij hen terecht via mail, telefonisch of ter plaatse. Dat zorgt voor veel vertrouwen en gemoedsrust.”

Wat doen die borstverpleegkundigen?

Totaalzorg

De diagnose van borstkanker is een erg ingrijpende gebeurtenis in het leven van zowel de patiënt als de naasten omwille van het potentieel levensbedreigende karakter van de ziekte en de vaak zware behandelingen. Ook na de behandeling worden de patiënten van nabij opgevolgd. Ze komen regelmatig op controle en ook de psychologische begeleiding kan nog een hele tijd verder lopen. Een kankerbehandeling zet het leven even on hold. Patiënten zijn vaak nog intens moe en voelen zich erg onzeker over de toekomst. Het is niet evident om daarna de draad weer op te nemen in het gezin, op het werk, enz.

De totaalzorg in de Borstkliniek, de flexibiliteit, de persoonlijke aanpak en de multidisciplinaire expertise maken dan ook een enorm verschil uit in de behandeling van Safia en de vele andere patiënten.

Multidisciplinaire samenwerking

Een goede samenwerking tussen de verschillende disciplines is belangrijk om bijvoorbeeld een vlotte en snelle diagnose te kunnen stellen. Psychologe Ineke Van Mulders: “Patiënten waarderen het enorm dat de termijn van onzekerheid en bang afwachten van de resultaten van onderzoeken zo kort mogelijk wordt gehouden.”

Dankzij de uitbouw van de mammografie op de dienst Radiologie kan de Borstkliniek samenwerken met een centrum voor borstdiagnostiek dat een Europees referentiecentrum is, ook op het vlak van wetenschappelijk onderzoek.

Radioloog Dr. Ann Schiettecatte: “Iedereen kent elkaar en dat zorgt voor een snelle en hoogstaande zorgverlening. Bovendien werken we met vier radiologen die alleen maar mammografieën doen. Zo bouwen we expertise op en kunnen we steeds bij elkaar afstemmen. Als het nodig zou zijn, zou ik niet twijfelen om me hier zelf te laten behandelen.”

Voor 1 op 10 patiënten met een borstaandoening is de diagnose kwaadaardig. Omdat het begrip oncologie voor sommigen een drempel vormt, is de Borstkliniek niet volledig geïntegreerd in het Oncologisch centrum van het UZ Brussel. In de dagelijkse praktijk wordt er echter veel en goed samengewerkt met de collega’s artsen, verpleegkundigen en psychologen van Oncologie en Radiotherapie. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de diensten Medische Genetica en Brussels IVF.

Voor Safia was het ook belangrijk dat ze terecht kon bij een kinesist. Ze gaf haar heel wat uitleg over de okselklieruitruiming (= het verwijderen van de lymfeklieren uit de oksel) die ze onderging. De kinesist toonde haar ook schouderoefeningen en gaf haar tips om de bewegelijkheid van haar arm terug te oefenen.

Safia, een 48-jarige vrouw, voelt tijdens het douchen een knobbeltje in haar borst. Ze maakt onmiddellijk een afspraak met haar huisarts die haar doorverwijst naar de Borstkliniek van het UZ Brussel. 

De borstverpleegkundige die ze aan de lijn krijgt, gaat op zoek naar een manier om Safia snel in te plannen voor een afspraak. Na enkele onderzoeken krijgt ze een kleine week later de diagnose borstkanker. Het team van de Borstkliniek weet hoe ingrijpend het nieuws is. Ze nemen de tijd haar goed te informeren over de behandeling en de mogelijke gevolgen. Ze beantwoorden al haar vragen en ondersteunen haar bij het maken van een weloverwogen keuze over haar behandeling. Het behandelplan dat ze voorstellen, werd besproken tijdens het MOC (Multidisciplinair Oncologisch Consult) en afgestemd op haar persoonlijke situatie.

Safia krijgt 6 maanden chemotherapie en ondergaat daarna een operatie om de tumor te verwijderen. Nadien volgen nog bestralingen om eventuele resterende kankercellen te vernietigen. Gedurende de hele behandeling volgen de borstverpleegkundigen en psychologe van de Borstkliniek haar van nabij op.